Travaliul – etapa normala care precede nasterea naturala

Travaliul este o etapa absolut normala, care preceda nasterea. In unele cazuri poate dura mai mult, iar durerile pot fi mai intense, in alte cazuri poate dura mai putin. Depinde de organismul fiecarei mamici in parte.

0
2420
nastere naturala

Viitoarele mamici sunt foarte preocupate de durerile pe care le vor resimti in cazul in care vor alege nasterea naturala. Aceste dureri sunt principala cauza a numarului mare de cezariene din ultimii ani. Travaliul este o etapa absolut normala, care preceda nasterea. In unele cazuri poate dura mai mult, iar durerile pot fi mai intense, in alte cazuri poate dura mai putin. Depinde de organismul fiecarei mamici in parte.

Totul despre temutul travaliu

Travaliul este reprezentat de totalitatea proceselor care preceda si insotesc nasterea bebelusilor. In cazul mamicilor aflate la prima sarcina, travaliul poate dura pana la 10 ore, insa, pe masura ce numarul sarcinilor creste, numarul orelor de travaliu scade. Inainte de a intra in travaliu, femeile simt contractii uterine neregulate, o presiune crescuta asupra pelvisului si elimina dopul gelatinos. Travaliul propriu-zis incepe odata cu aparitia contractiilor uterine dureroase si regulate si are patru stadii.

In primul stadiu al travaliului au loc „stergerea” si dilatarea colului uterin. Al doilea stadiu este reprezentat de expulzia bebelusului, al treilea stadiu implica expulzia placentei si a anexelor fetale, iar in cel de-al patrulea stadiu are loc consolidarea hemostazei. Durerile resimtite in timpul travaliului de mamici au diferite intensitati, de la cele asemanatoare durerilor din timpul menstruatiei, pana la cele mai intense, care preceda nasterea propriu-zisa a bebelusului.

Expulzia propriu-zisa a bebelusului dureaza de obicei jumatate de ora, pana la 45 de minute. Atunci cand copilul este impins de catre mama pe canalul de nastere, contractiile devin puternice si dureroase. Putin timp dupa aceasta, va fi expulzata si placenta si anexele fetale, iar in scurt timp vine momentul de vindecare si ameliorare a durerilor pentru mama, timp in care va fac cunostinta cu micutul.

Travaliul nu trebuie sa devina motivul principal pentru care mamicile aleg sa nasca prin cezariana. Daca medicul ginecolog le recomanda sa nasca pe cale naturala, iar starea de sanatate le permite, travaliul nu trebuie sa fie un impediment in luarea unei decizii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here