Principele – O lectie de conducere a statului

Accesati www.printrecarti.ro si s-ar putea sa gasiti aceasta carte sau multe alte carti istorice care sa va fie de folos. In anticariatul Printre Carti puteti gasi carti la reducere, fie ele noi sau vechi, insa toate in stare buna, gata de a fi utile cumparatorului!

0
3330

Nascut intr-o familie de cetateni din Florenta, Machiavelli a fost secretar si al doilea cancelar al Republicii Florentine intre 1498 si 1512. In timpul mandatului sau, Machiavelli a lucrat ca oficial si diplomat, calatorind in diverse misiuni. Abordarea politica a lui Nicolo Machiavelli s-a schimbat in 1512, cand spaniolii au invadat Florenta si au ajutat la stabilirea Medici, familia conducatoare a Florentei inainte de 1494. In consecinta, Machiavelli care a lucrat pentru acelasi guvern ce a deposedat familia Medici, a fost judecat pentru conspiratie, inchis si torturat. Dupa ani de exil politic, in timpul caruia a scris ” Principele ”, Machiavelli a reintrat in viata publica.

” Principele ” este rezultatul turbulentelor politice care au devastat Italia in secolele al XV-lea si al XVI-lea.

Intr-o tara divizata, Florenta, Venetia, Napoli si Milano au luptat fara mila penrtu controlul peninsulei italiene. Intre timp, papalitatea romana a cautat sa-si consolideze puterea prin razboaie si cuceriri. Pentru a inrautati lucrurile, puterile straine ale Frantei, Spaniei si Imperiului Roman, au profitat de slabiciunea poporului si s-au alaturat conflictului italian, schimband aliantele in incercarea de a castiga teritorii valoroase. In calitate de om de stat si diplomat, Machiavelli poseda cunostinte exacte despre aceste conflicte. Dupa ce a observat ani intregi de conflict, in romanul ”Principele”, Machiavelli a cerut o unificare a Italiei si a descris tipul de lider care ar putea face ca aceasta unire sa devina realitate.

”Principele” poarta semnul educatiei umaniste a autorului sau, care a citat din lucrarile filosofilor greci si romani. Intr-adevar, Renasterea italiana s-a concentrat pe redescoperirea principiilor antice. Printre lucrarile antice care au influentat ”Principele”, se numara ”Republica” lui Platon, care discuta despre structura si caracterul statelor si cetatenilor lor. Operele filosofului roman Cicero, au modelat filosifia lui Machiavelli. In mod similar, istoricul Xenophon al Greciei Antice, a influentat intelegerea si viziunea lui Machiavelli asupra guvernarii unui stat.

Principele

Accesati www.printrecarti.ro si s-ar putea sa gasiti aceasta carte sau multe alte carti istorice care sa va fie de folos. In anticariatul Printre Carti puteti gasi carti la reducere, fie ele noi sau vechi, insa toate in stare buna, gata de a fi utile cumparatorului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here