Deficit de iod – simptome

Umflarea in partea din fata a gatului, cunoscuta si sub numele de gusa, este cel mai frecvent simptom al deficientei de iod

0
101
deficit de iod

Iodul este un mineral cheie pentru buna functionare a glandei tiroide. Aceasta il foloseste pentru a produce hormoni tiroidieni care controleaza cresterea, au grija de regenerarea celulara si metabolismul adecvat.

Care sunt persoanele cele mai expuse riscului de deficit de iod?

Exista grupuri de oameni care au un risc mai mare de deficit de iod cum ar fi:

  • Vegetarieni, vegani;
  • Persoane care elimina complet sau reduc foarte mult utilizarea sarii iodate in viata de zi cu zi;
  • Femeile insarcinate;
  • Oameni care traiesc in tari cu deficit de iod – Asia de Sud si de Sud-Est, Noua Zeelanda.

Cum se recunoaste deficienta de iod – simptome

  • Umflare in zona gatului

Umflarea in partea din fata a gatului, cunoscuta si sub numele de gusa, este cel mai frecvent simptom al deficientei de iod. Umflarea se datoreaza cresterii glandei tiroide. Cand exista deficit de iod, glanda incepe sa lucreze din greu si acest lucru duce la o crestere a dimensiunii sale. Este important sa se consulte un medic la prima aparitie a simptomelor. O afectiune lunga netratata poate duce la deteriorarea permanenta a glandei tiroide.

  • Crestere rapida in greutate

Nivelurile scazute de iod din organism incetinesc metabolismul. Motivul este ca hormonii tiroidieni controleaza rata metabolismului. Ca rezultat, nutrientii sunt stocati sub forma de grasime in loc sa fie consumati ca energie. Acest lucru duce la cresterea in greutate.

  • Oboseala si senzatie de slabiciune

Oboseala si o senzatie neobisnuita de slabiciune sunt, de asemenea, simptome comune ale deficitului de iod. Hormonii tiroidieni ajuta organismul sa produca energie. Cand nivelul lor este scazut, apare o senzatie neobisnuita de slabiciune.

  • Caderea parului

Nivelurile scazute de iod din organism pot opri recuperarea foliculilor de par si pot duce la caderea parului.

  • Piele uscata si descuamata

La persoanele care sufera de deficienta de iod, este posibil ca in unele zone pielea sa arate foarte uscata. Motivul este ca iodul joaca un rol cheie in refacerea celulelor pielii.

  • Senzatie neobisnuita de frig

Un simptom comun al deficitului de iod este o senzatie neobisnuita de frig. Se estimeaza ca acest simptom afecteaza aproape 80% dintre persoanele care sufera de deficienta de iod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here