Sangele este una dintre componentele principale ale corpului uman. Indeplineste functii vitale, datorita carora asigura mentinerea si unitatea homeostaziei in organism.
Anemia este o afectiune in care numarul total de eritrocite din sange este mai mic decat in mod normal, rezultand deficienta tisulara si celulara de oxigen, ceea ce determina aparitia unui proces patologic.
Anemia este mai degraba un semn al unei boli decat o boala in sine. Prin urmare, de multe ori diagnosticarea singura a afectiunii nu este suficienta pentru a vindeca pacientul. In cele mai multe cazuri, este o boala de baza diferita, iar anemia este doar un simptom.
Aparitia sa este adesea rezultatul manifestarilor bolii in diferite organe, cum ar fi tractul gastrointestinal, rinichi, maduva osoasa si altele sau din cauza alimentatiei irationale si nesanatoase.
Anemia se intalneste atat la pacientii tineri, cat si la cei mai in varsta, cu diferenta ca la cei din urma aparitia se datoreaza mai des diferitelor procese patologice cronice din organism.
Care sunt tipurile de anemie?
Exista diferite clasificari ale tipurilor de anemie – in functie de mecanismul de aparitie si de caracteristicile morfologice ale eritrocitelor in sine. Conform mecanismului de aparitie a starii anemice, anemia poate fi cauzata de:
- productia insuficienta de eritrocite – aceasta se poate datora lipsei de fier, lipsei vitaminei B12 si acidului folic, diferitelor leziuni renale sau intoxicatiei cronice cu plumb;
- pierdere acuta de sange;
- distrugerea crescuta a eritrocitelor (hemoliza) – aceasta se poate datora fie modificarilor patologice ale eritrocitelor in sine, fie diferitelor boli infectioase si imune;
- supraexpunerea eritrocitelor – cu cresterea functiei splinei;
- diferite boli maligne ale maduvei osoase;
- boli cronice inflamatorii si neoplazice.
Dupa cum se poate vedea, varietatea cauzelor este extrem de mare. Din acest motiv este necesar sa existe o buna cunoastere a trasaturilor fiziopatologice si patomorfologice ale eritropoiezei (mecanismul formarii eritrocitelor), comportamentul clinic adecvat, evaluarea starii si mai ales experienta pentru a putea preciza orice afectiune anemica.