Ce este nevralgia dentara?

Nevralgia dentara este iritarea unuia dintre nervi care inerveaza toate componentele orale. Se manifesta ca o durere severa care afecteaza adesea o parte a fetei. Similar cu socurile electrice, durerea apare in timpul anumitor stimuli, cum ar fi spalarea dintilor, bautul sau mestecarea anumitor alimente

0
1014
nevralgia dentara

Nevralgia dentara este iritarea unuia dintre nervi care inerveaza toate componentele orale. Se manifesta ca o durere severa care afecteaza adesea o parte a fetei. Similar cu socurile electrice, durerea apare in timpul anumitor stimuli, cum ar fi spalarea dintilor, bautul sau mestecarea anumitor alimente.

Cum afecteaza nevralgia dentara organismul?

  • Dintele are un organ central, pulpa, care contine atat vase de sange, cat si nervi care intra in cavitate printr-o trecere foarte ingusta. Pulpa dentara nu este deloc extensibila si, prin urmare, este foarte usor comprimata. La cea mai mica infectie sau crestere a temperaturii, apare vasodilatatia care duce la cresterea fluxului de sange si la comprimarea nervilor. Aceasta actiune raspunde trimitand un semnal de durere catre creier.
  • Durerea de dinti, mai stiintific numita pulpita, este declansata de inflamatia pulpei. Uneori, durerea dispare cand infectia devine cronica, deci pacientii trebuie sa acorde o atentie sporita oricaror simptome. De regula, orice contact cu alimente/bauturi calde sau reci ar trebui sa continue sa produca dureri minore.
  • O alta cauza a aparitiei durerilor de dinti este prin dentina, substanta principala din dinti. In cazul in care o anumita zona nu este vascularizata sau lipseste e-mailul, pacientii ar putea resimti o oarecare durere. Vizitele in cabinetul medicului stomatolog sunt absolut obligatori pentru a preveni aparitia unor probleme mai serioase care pot duce inclusiv la pierderea dintilor.

Exista mai multe tipuri de dureri patologice pe care oamenii le pot resimti

  • Pulpita acuta – in acest caz, durerile sunt violente si accelerate de frig, de orice bautura/aliment fierbint.
  • Desmodontita – numita si artrita dentara. Durerea este mai difuza si intolerabila, deoarece nu se opreste. Nervul in cauza reactioneaza putin spre deloc la diferentele de temperatura si mai mult la presiunea mecanica sau microtrauma (percutie).
  • Post-extractie – este foarte obisnuit ca nervul mandibular sa fie vanat, comprimat sau intins in timpul extragerii dintilor de minte din partea inferioara. Aceasta provoaca durere, dar nu paralizie, iar fenomenul este reversibil (in cateva zile pana la cateva saptamani).

Tratamentul durerilor dentare presupune tratarea afectiunilor existente la nivelul dintilor si a zonei bucale

  • Cariile care nu au avut timp sa ajunga la pulpa dintelui pot fi usor tratate si necesita doar o simpla umplere. Odata curatata, cavitatea este conectata cu o garnitura sau un compozit.
  • Abcesul dentar – dentistul trebuie sa efectueze tratamentul adaptat pentru curatarea canalului. In absenta tratamentului, un abces de origine dentara va evolua si se va raspandi la tesuturile din jur ceea ce inseamna ca infectia trebuie drenata si trebuie administrate antibiotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here