Acneea chistica: cauze, simptome si tratamente

Acneea chistica este un tip sever de acnee in care porii din piele se blocheaza, ceea ce duce la infectie si inflamatie. Starea pielii afecteaza in principal fata, dar afecteaza adesea si trunchiul si bratele

0
98
acneea chistica

Acneea chistica este un tip sever de acnee in care porii din piele se blocheaza, ceea ce duce la infectie si inflamatie. Starea pielii afecteaza in principal fata, dar afecteaza adesea si trunchiul si bratele.

Tratament

 • Tratamentul pentru o acnee usoara poate fi administrat de medicul de familie. In schimb, daca este vorba despre o acnee chistica, atunci este nevoie de un specialist.
 • Peroxidul de benzoil este un tratament disponibil pentru persoanele cu acnee de orice gravitate. De asemenea, este o optiune de tratament pentru persoanele cu acnee severa care asteapta un tratament de specialitate.
 • Isotretinoina este un alt medicament cu prescriptie medicala util pentru tratarea acneei chistice. Isotretinoina este un tratament foarte eficient, dar are efecte secundare semnificative si este periculoasa pentru un copil nenascut. Efectele adverse potentiale asociate cu utilizarea isotretinoinei includ: uscaciunea ochilor, buze crapate, dureri articulare, leziuni hepatice si niveluri ridicate ale lipidelor.
 • Injectarea unui medicament corticosteroid numit triamcinolona direct intr-un chist poate ajuta la reducerea inflamatiei. Dermatologii pot oferi, de asemenea, incizia si drenarea anumitor chisturi mari, insa este recomandat cu tarie ca oamenii sa nu incerce singuri, deoarece vor inrautati problema pielii putand provoca cicatrici grave si o infectie mai profunda.

Simptome

 • Acneea produce simptome cunoscute tuturor. Acneea chistica este si mai vizibila, deoarece este cea mai severa forma si produce chisturi si noduli alaturi de papule sau pustule inflamatorii. Acneea poate provoca, de asemenea, cicatrici vizibile.
 • Toate formele de acnee pot afecta stima de sine si starea de spirit, dar riscul de suferinta psihologica este mai mare pentru acneea chistica, deoarece de obicei are un impact mai mare asupra aspectului fetei. Simptomele sunt: gropi mici, adanci, cunoscute sub denumirea de cicatrici si pete rosii.

Cauze

 • Porii pielii au glande sebacee care secreta o substanta uleioasa cunoscuta sub numele de sebum. Secretiile normale de sebum ajuta la protejarea foliculilor de par si a pielii, dar supraproductia de sebum si supraaglomerarea celulelor pielii poate determina obturarea porilor.

Cauzele acneei chistice pot fi:

 • modificari hormonale legate de ciclul menstrual, sarcina, stres;
 • cosmetice si demachiante grase;
 • nivel ridicat de transpiratie;
 • unele medicamente si substante chimice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here