Dermatita de contact este un tip de eczema declansat prin contactul cu o anumita substanta iritanta. Eczema este numele unui grup de afectiuni care determina pielea sa se usuce si sa se irite. De obicei, dermatita de contact se amelioreaza complet daca substanta care cauzeaza problema este identificata si evitata.
Simptomele dermatitei de contact sunt:
- o piele rosie, cu mancarimi;
- mici umflaturi sau basici;
- formatiuni cu crusta pe pielea infectata, cu un aspect umed (jilav);
- piele groasa, exfoliata, solzoasa sau uscata.
Aceasta reactie apare de obicei in cateva ore sau zile de la expunerea la un iritant sau alergen. Simptomele pot afecta orice parte a corpului, dar cel mai frecvent, mainile si fata.
Simptomele cauzate de un iritant apar de obicei in 48 de ore sau chiar imediat. Iritantii mai usori (cum ar fi sapunul si detergentii) pot sa nu provoace imediat probleme – este posibil ca cei afectati sa se expuna frecvent la acestea inainte de aparitia problemei.
Simptomele cauzate de un alergen, precum machiajul sau bijuteriile metalice, dureaza adesea cateva zile pentru a se dezvolta. Daca se poate evita reexpunerea la substanta responsabila pentru aparitia afectiunii, aspectul pielii se poate imbunatati de obicei in cateva zile sau saptamani.
Simptome suplimentare
In functie de substanta care a provocat reactia, este posibil ca unele persoane sa prezinte si cateva simptome suplimentare. De exemplu, alergenii pot cauza mancarimi pe zonele afectate ale pielii iar iritantii pot provoca o senzatie de arsura sau intepaturi.
Ocazional, zonele pielii afectate de dermatita de contact pot deveni infectate. Semnele unei infectii pot include:
- simptomele existente se agraveaza rapid;
- exfolierea pielii;
- cresterea durerii;
- zona de piele fierbinte si cu un aspect neregulat.
Pot exista asadar, unele persoane care prezinta simptome severe si de lunga durata, ce le pot afecta calitatea vietii. Acestia trebuie sa solicite imediat sfaturi medicale daca pielea s-a infectat, deoarece este posibil sa fie nevoie de administrarea antibioticelor.