Bronsiolita – cauze, simptome si tratament

Bronsiolita poate incepe cu o raceala care se agraveaza rapid cu semne de dificultate la respiratie. Copilul isi bea cu greu laptele

0
371
bronsiolita

Bronsiolita este o infectie virala care afecteaza multi copii in fiecare an. Este extrem de contagioasa si afecteaza aproximativ 30% dintre sugarii cu varsta sub 2 ani in fiecare iarna, jumatate dintre copiii infectati avand varsta sub 6 luni.

Poate fi transmisa direct, de la persoana la persoana (stranut, tuse etc.) sau prin contactul cu un obiect murdar de virus (o jucarie, suzeta etc.).

Este o inflamatie acuta a bronhiolelor (bronhii mici), care progreseaza adesea catre suferinta respiratorie. Virusul sincitial respirator este principalul agent infectios al acestei boli. Bronsiolita este o infectie tipica de iarna, incepe pe la jumatatea lunii octombrie si se termina in februarie. Un varf este adesea inregistrat in decembrie.

Bronsiolita si bronsita, care este diferenta?

Bronsiolita este inflamatia bronsiolelor (terminatiile bronhiilor in caile respiratorii), care este foarte frecventa la sugari si poate duce la spitalizare pentru suferinta respiratorie, in timp ce bronsita este inflamatia bronhiilor, care in general nu este grava.

Simptomele bronsiolitei

Bronsiolita poate incepe cu o raceala care se agraveaza rapid cu semne de dificultate la respiratie. Copilul isi bea cu greu laptele. O tuse uscata se instaleaza si devine din ce in ce mai productiva, ceea ce provoaca congestie semnificativa si disconfort respirator. Tusea poate dura 2 pana la 3 saptamani. Copilul are o respiratie suieratoare, febra moderata, o stare apatica.

Bronsiolita: cand trebuie dus copilul la camera de urgenta?

Cel mai adesea, spitalizarea nu este necesara. Dar este necesara in anumite cazuri: daca sugarul are mai putin de 3 luni sau daca sufera de o patologie. Urmatoarele semne ar trebui, de asemenea, sa alerteze: bebelusul are probleme cu respiratia, nu-si mai ia biberonul, vomita sistematic, are diaree, nu mai doarme. In toate aceste cazuri, ar trebui dus la medic.

Care sunt tratamentele pentru bronsiolita?

In ceea ce priveste tratamentul, corticosteroizii si bronhodilatatoarele sunt inutile, spun medicii, la fel si antibioticele (cu exceptia cazurilor de suprainfectie).

In cazul bronsiolitei acute, terapia tinteste simptomele bebelusului. Pe parcursul bolii, se administreaza lichide pentru a preveni deshidratarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here