Sarcina si epilepsia

Asocierea dintre sarcina si epilepsie nu este imposibila, dar prezinta anumite riscuri. Prin urmare, este esential ca femeile cu aceasta patologie sa fie verificate in prealabil pentru a reduce complicatiile asociate

0
301
sarcina

Asocierea dintre sarcina si epilepsie nu este imposibila, dar prezinta anumite riscuri. Prin urmare, este esential ca femeile cu aceasta patologie sa fie verificate in prealabil pentru a reduce complicatiile asociate.

Din fericire, majoritatea bebelusilor cu mame care fac tratament pentru epilepsie nu prezinta modificari. De fapt, pana la 96% dintre femeile insarcinate ajung la termen cu o nastere normala, fara complicatii.

Sarcina si epilepsia

Epilepsia este definita ca o boala neurologica in care persoana sufera de descarcari masive si sincronice de neuroni. Cu alte cuvinte, activitatea electrica a celulelor nervoase are loc in acelasi timp in zone intinse ale creierului. Acest lucru poate duce sau nu la convulsii.

In timpul sarcinii, corpul unei femei se modifica din cauza actiunii hormonilor, in special a progesteronului. In general, ea experimenteaza schimbari in sistemele genitale si reproductive, in sistemul cardiac, precum si in tesuturile moi. Se poate spune ca aproape toate celulele sunt afectate intr-un fel sau altul.

Mai mult, cresterea sau scaderea semnificativa a episoadelor convulsive in timpul sarcinii nu a fost observata. Studiile epidemiologice pe acest subiect confirma faptul ca fatul nu are influenta asupra epilepsiei.

Orice s-ar intampla, atunci cand gravida nu doarme suficient din cauza insomniei, apar probleme mai grave. In general, convulsiile epileptice cresc daca apare lipsa somnului in ultimul trimestru de sarcina. Cu toate acestea, nu se stie exact daca vinovatul este odihna slaba, stresul sau factorul hormonal in sine.

Pe de alta parte, au fost observate probleme in concentratia de medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei. Femeile insarcinate cu epilepsie iau deja tratament, iar sarcina modifica volumul total de sange circulant, precum si distributia acestuia in tesuturile corpului.

Medicamente antiepileptice in timpul sarcinii

Adesea anticonvulsivantele prescrise au ca efect secundar defecte congenitale. Aceasta reprezinta o dilema atunci cand vine vorba de gestionarea si monitorizarea sarcinii unei femei cu epilepsie.

Probabilitatea unei nasteri nesigure creste atunci cand viitoarea mama ia mai multe medicamente simultan. De multe ori, medicii care planifica o sarcina sugereaza scaderea dozelor de antiepileptice la niveluri sigure. Uneori se pot administra cantitati foarte mici dintr-un singur medicament daca pacientul nu a avut o criza de mai mult de 9 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here