Hipotensiunea arteriala – tipuri si factori de risc

Cele mai frecvente doua simptome ale hipotensiunii arteriale sunt oboseala si ortostatismul. Uneori cei afectati se pot simti ametiti sau pot sa aiba vederea incetosata

0
637
hipotensiunea arteriala

Hipotensiunea arteriala este tensiunea arteriala mai mica decat in ​​mod normal. Oamenii reactioneaza foarte diferit la tensiunea arteriala scazuta: unii vor suferi de aceasta zilnic, in timp ce altii nu vor observa nimic.

In general, se considera ca o tensiune normala ( sau o presiune) in repaus, este cuprinsa intre 90/60 mmHg si 130/80 mmHg. Sub presiunea sistolica de 90 mmHg sau presiunea diastolica de 60 mmHg este vorba de hipotensiunea arteriala.

Cele mai frecvente doua simptome ale hipotensiunii arteriale sunt oboseala si ortostatismul. Uneori cei afectati se pot simti ametiti sau pot sa aiba vederea incetosata. Hipotensiunea nu reprezinta o amenintare pentru viata, dar poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii. In unele situatii, hipotensiunea poate indica prezenta unei alte boli.

Ce sunt tensiunea arteriala sistolica si diastolica?

Presiunea arteriala reprezinta forta exercitata de sange asupra captuselii arterelor. Miscarile inimii (contractii si relaxari alternante) asigura energia necesara mentinerii acestei presiuni. Este mai mare atunci cand, ca raspuns la contractia cardiaca (sistola), sangele este evacuat in artere. Aceasta valoare, mai mare dintre cele doua, reprezinta presiunea sistolica. Valoarea mai mica este denumita presiune diastolica – corespunde perioadei de relaxare a inimii (diastole), cand camerele inimii se umplu cu sange care va fi ejectat din nou in urmatoarea contractie.

In general, tensiunea arteriala scazuta provoaca oboseala severa, precum si senzatia de lipsa de energie.  Manifestarile hipotensiunii nu au intotdeauna aceeasi intensitate si pot fi experimentate foarte diferit la persoane diferite. Unii sufera de ea zilnic, in timp ce altii, cu valori identice nu sunt deranjati si se vor adapta la ea fara probleme.

  • Factori de risc

Hipotensiunea este mai frecventa:

  • la persoanele sub varsta de douazeci de ani, in special femeile tinere si slabe care cresc sau au tulburari alimentare;
  • la varstnici, care, paradoxal, pot fi hipertensivi, dar au scaderi ale tensiunii arteriale atunci cand stau in picioare;
  • la persoanele cu diabet, tuberculoza, sifilis sau insuficienta renala;
  • la persoanele cu boala Parkinson;
  • la persoanele cu probleme ale glandei tiroide;
  • la femeile care sunt insarcinate sau au perioade foarte grele;
  • la persoanele deshidratate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here