Modalitati de prevenire a problemelor de comportament la copii

Prevenirea problemelor de comportament la copii necesita timp si efort. Copiii si tinerii pot avea probleme de comportament din mai multe motive

0
178
comportament la copii

Prevenirea problemelor de comportament la copii necesita timp si efort. Copiii si tinerii pot avea probleme de comportament din mai multe motive. Incercarea parintilor de a intelege ce vrea copilul sau ce determina acest comportament este un pas important in prevenirea problemelor de comportament.

De asemenea, este important sa se analizeze circumstantele in care apar problemele de comportament, pentru a studia in ce masura se poate actiona asupra a ceea ce le consolideaza. Desi nevoile fiecarui copil sunt diferite, exista anumite etape care, in general, pot ajuta la prevenirea problemelor de comportament.

  • Fii pozitiv si recunoaste lucrurile bune

Cand comportamentul unui copil este dificil, lucrurile bune pe care acesta le face pot fi trecute cu vederea de catre parinti. Parintii trebuie sa ii acorde atentie si sa-i aprecieze lucrurile bune. Acesta va fi un mod de a-l educa, dar si de a-i oferi referinte si de a-i intari stima de sine.

Cand ceva este bine facut, trebuie recunoscut si recompensat. O recunoastere verbala va intari pozitiv acest comportament si va oferi copilului indicii cu privire la ceea ce e bine de facut.

  • Importanta gestionarii stresului

Multe probleme de comportament la copii apar din cauza unor situatii stresante. Oboseala, supra-stimularea, sarcinile si responsabilitatile excesive, lipsa exercitiilor fizice si / sau lipsa timpului de joaca sunt cateva dintre motivele pentru care copiii devin stresati.

Stresul observat in mediul inconjurator, in special in randul parintilor si profesorilor, ii face si pe copii sa fie stresati. De fapt, multe probleme de comportament ar putea fi evitate daca copiilor li s-ar permite sa creasca in medii calme inconjurate de adulti care stiu sa-si controleze impulsurile si sa-si gestioneze emotiile.

  • Stabiliti reguli si preveniti consecintele

Regulile nu trebuie sa fie numeroase, ci foarte clare si justificate. Nu este vorba doar despre formarea unui comportament bun, ci si despre crearea unui sistem de valori care sa ofere copiilor etaloane care sa serveasca drept referinta.

In plus, se vor stabili consecintele, pe care parintii trebuie sa le explice in prealabil copiilor.  In acest sens, este important ca ei sa inteleaga ca aceste consecinte nu sunt ca o razbunare sau ceva care este „platit” in schimbul unui comportament rau. A fi constient de consecinte va avea intr-adevar si alte obiective, cum ar fi stimularea gandirii copilului sau impingerea acestuia la repararea greselii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here