Leptospiroza si hepatita infectioasa – boli periculoase pentru micul blanos

Cainii au avut dintotdeauna o imunitate puternica care le permite sa depaseasca cu usurinta majoritatea bolilor

0
112
hepatita infectioasa

Cainii au avut dintotdeauna o imunitate puternica care le permite sa depaseasca cu usurinta majoritatea bolilor. Dar exista intotdeauna si exceptii – exista boli care, in absenta unui tratament adecvat, pot duce rapid la moarte.

Medicii veterinari confirma ca se confrunta cu boli mortale la caini aproape in fiecare zi. Si daca reprezentantii raselor mai mari sunt mai usor de vindecat, atunci la rasele de dimensiuni mai mici pot aparea dificultati in tratament, pur si simplu din cauza specificului structurii lor fiziologice.

Este trist ca unii proprietari neglijeaza vaccinarea, considerand-o o risipa de bani, si, ulterior, trebuie sa investeasca mult mai multi bani in tratarea animalului.

Cei mai susceptibili la boli grave sunt puii si cainii seniori. In primul caz, sistemul imunitar al organismului nu este format inca corespunzator, iar animalul este expus riscului de imbolnavire in timpul schimbarii dintilor, in timp ce la a doua categorie de caini corpul este deja intr-o stare de slabire si nu poate lupta impotriva bolilor si mentine apararea naturala la nivelul corespunzator.

Leptospiroza

Cea mai severa forma a bolii apare la animalele in varsta de 2-3 ani. Agentul patogen intra in organism prin intermediul sistemului digestiv cu alimente sau apa. Simptomele leptospirozei pot fi caracterizate astfel:

  • cresterea temperaturii corpului la 41,5 grade;
  • refuzul alimentelor;
  • varsaturi si diaree;
  • cheaguri de sange in scaun si urina.

Fara un tratament adecvat, un caine de talie mica poate muri in 2-3 zile de la toxicitatea corporala. In prezent, cu o actiune prompta a proprietarului, boala este tratabila. Animalul trebuie transportat la o clinica veterinara pentru un tratament adecvat cat mai curand posibil.

Hepatita infectioasa

Hepatita este o boala virala care este mai frecventa la cainii cu varsta cuprinsa intre 1 si 9 luni. De asemenea, poate fi dezvoltata activ la animalele expuse la helminti (viermi intestinali).  Simptomele infectioase ale hepatitei sunt:

  • cresterea temperaturii corpului la 41 de grade;
  • refuzul alimentelor;
  • apatie;
  • lipsa aerului;
  • nuanta galbuie a mucoaselor gurii si ochilor.

In forma acuta a bolii, un caine de rasa mica poate muri in cateva zile. In cele mai multe cazuri, daca patrupedul este dus imediat la medic, actiunea bolii este intarziata si tratamentul are succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here