Contractiile de travaliu sunt regulate si dureroase, in timp ce contractiile Braxton-Hicks tind sa fie mai putin dureroase si, de obicei, provoaca disconfort doar in partea superioara a abdomenului.
Contractiile Braxton-Hicks simuleaza contractii reale pentru a pregati corpul de travaliu. Cu toate acestea, ele nu duc la travaliu. Contractiile reale apar doar atunci cand corpul intra cu adevarat in travaliu.
Recunoasterea diferentei dintre aceste tipuri de contractii este importanta pentru a intelege cand a inceput travaliul si cand trebuie contactat medicul.
Contractii reale
Contractiile apar atunci cand muschii din jurul uterului se strang si se relaxeaza. Ele pot aparea in orice moment pe parcursul sarcinii. Dar contractiile „reale” apar doar atunci cand incepe travaliu.
Contractiile reale ale travaliului pot fi dureroase, iar durerea tinde sa se intensifice. Localizarea durerii variaza, dar contractiile reale provoaca de obicei o durere in jurul abdomenului si a spatelui inferior.
Travaliul incepe de obicei cu contractii regulate si persistente. Acestea determina extinderea colului uterin in pregatirea pentru nastere.
Contractiile Braxton-Hicks
Contractiile pot aparea si inainte de travaliu. Acestea sunt contractii Braxton-Hicks, uneori cunoscute sub numele de travaliu fals.
Aceste contractii pot incepe in jurul a 6 saptamani de sarcina, dar de obicei nu se observa decat in al doilea sau al treilea trimestru. In timp ce declansatorul acestor contractii nu este clar, functia lor este de a pregati corpul pentru travaliu.
Contractiile Braxton-Hicks tind sa apara sporadic. Acestea variaza in frecventa, durata si intensitate, dar apar de obicei mai frecvent in etapele ulterioare ale sarcinii.
Contractiile Braxton-Hicks nu determina extinderea colului uterin si nu duc la nastere.
- Cum se face diferenta?
Contractiile reale dureaza in jur de 30-70 de secunde si apar la intervale regulate. Contractiile Braxton-Hicks nu apar intr-un mod regulat.
Cresterea frecventei: contractiile reale devin mai frecvente pe masura ce se apropie travaliul. Contractiile Braxton-Hicks nu cresc in frecventa.
Intensitatea disconfortului: in general, contractiile reale sunt mai dureroase decat contractiile Braxton-Hicks. Desi pot fi incomode, contractiile Braxton-Hicks nu cauzeaza durere.
Localizarea disconfortului: o femeie tinde sa simta contractii reale pe tot abdomenul si partea inferioara a spatelui, iar durerea se poate raspandi pana la picioare.
Contractiile Braxton-Hicks provoaca de obicei doar disconfort in partea din fata a abdomenului.
Efectul miscarii: Schimbarea pozitiilor sau miscarea in alte moduri opreste adesea contractiile Braxton-Hicks.
Miscarea nu afecteaza contractiile reale.