Constipatia la bebelusi : cauze si simptome

Constipatia la bebelusi este una dintre principalele surse de disconfort si o preocupare majora a parintilor. Pentru a o evita, trebuie cunoscuta cauza si primele simptome

0
108
constipatia la bebelusi

Constipatia la bebelusi este una dintre principalele surse de disconfort si o preocupare majora a parintilor. Pentru a o evita, trebuie cunoscuta cauza si primele simptome.

Ce este constipatia la bebelusi?

Constipatia este o problema frecventa la bebelusi si copii. De fapt, aceasta este unul dintre motivele pentru care parintii sunt determinati sa consulte medicul pediatru. Trebuie mentionat faptul ca intre 0,3 si 8% dintre copii sufera de constipatie.

Un copil este in general considerat a fi constipat atunci cand:

  • miscarea intestinului scade (exista copii care merg la toaleta de 4/5 ori pe zi, iar altii o fac o data pe zi sau chiar la 2 sau 3 zile);
  • copilul are dificultati in evacuare, deoarece scaunele sunt „tari”;
  • consistenta scaunului variaza: in general, sunt observate fecale in forma de bila;
  • apar gazele si crampele.

Cauzele constipatiei la bebelusi

Inainte de a ajunge la cauza problemei este important ca parintii sa retina faptul ca, in general, bebelusii alaptati sufera rar de aceasta problema.

De fapt, ei deseori defeca de mai multe ori pe zi, chiar si dupa fiecare masa. Fecalele lor sunt in general lichide (sau foarte moi), de culoare portocaliu – galbui.

Laptele praf

Unii copii pot face constipatie ca raspuns la proteinele gasite in laptele praf. Trecerea de la laptele matern la laptele praf poate provoca, de asemenea, acest disconfort. Trebuie consultat medicul pediatru pentru a alege laptele care se potriveste cel mai bine nevoilor copilului.

Alimente complementare

O alta cauza a constipatiei la bebelusi este trecerea de la alaptarea exclusiva la hranirea complementara. Includerea noilor alimente in dieta bebelusului poate provoca constipatie, desi este adevarat ca in primele luni, bebelusii nu consuma de obicei cantitati mari de alimente solide.

Primele alimente care se introduc in dieta copilului sunt legumele si fructele. Trebuie urmate recomandarile medicului pediatru pentru a evita disconfortul, cum ar fi constipatia sau complicatii, cum ar fi alergiile alimentare.

Lipsa scutecelor

Unii copii pot prezenta constipatie atunci cand nu mai poarta scutece. Utilizarea olitei genereaza stres si chiar respingere la unii. Aceasta pot provoca constipatia prin abtinerea de a defeca, deoarece nu vor sa mearga la olita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here