Anevrism – complicatii si simptome

Complicatiile anevrismelor sunt legate de efectele sangerarii in urma rupturii

0
225
anevrism

Anevrismul poate sa nu fie asociat cu nicio manifestare anume. In marea majoritate a cazurilor, numai ruperea anevrismului provoaca simptome datorate comprimarii tesuturilor de catre hemoragie.

Care sunt simptomele unui anevrism?

Timp de luni sau poate chiar ani, anevrismul poate fi tacut. In cazuri rare, simptomele apar atunci cand anevrismul devine mare.

Cand un anevrism se rupe, simptomele depind de amploarea sangerarii si de localizarea acesteia. In cazul unui anevrism cerebral rupt, simptomele seamana cu cele ale unui accident vascular cerebral cu dureri de cap severe, tulburari vizuale, paralizie partiala, vorbire neclara etc.  Rupturile anevrismelor aortice produc adesea sangerari extinse cu pierderea cunostintei si moarte rapida.

Care sunt simptomele care pot preceda un anevrism cerebral rupt?

Aceste simptome se datoreaza presiunii cauzate de buzunarul anevrismului asupra organelor din apropiere. In plus, anevrismele interfereaza cu fluxul de sange prin crearea unor zone de vartej si stagnare care cresc riscul formarii unui cheag de sange.

Fragmentele unui cheag se pot rupe si intra in fluxul sanguin si pot bloca arterele mici din alte organe („ embolie ”). Cand anevrismul se dezvolta in creier, anumite simptome pot ridica suspiciunea existentei sale:

  • dureri de cap neobisnuite;
  • oboseala;
  • tulburari de echilibru, auz, vedere sau paralizie partiala;
  • dificultati de vorbire temporare;
  • durere in gat;
  • confuzie, dezorientare tranzitorie;
  • pupila dilatata;
  • greata sau varsaturi.
Care sunt simptomele care pot preceda un anevrism de aorta abdominala rupta?

Atunci cand un anevrism aortic abdominal risca sa se rupa, pot aparea anumite simptome care sunt un semnal de avertizare: durere radianta brusca si severa in spate, stomac, inghinal si / sau picior, varsaturi, inconstienta.

Care sunt complicatiile anevrismelor?

Complicatiile anevrismelor sunt legate de efectele sangerarii in urma rupturii. In creier, presiunea in exces din punga de sange poate preveni oxigenarea zonelor invecinate ale creierului si poate provoca distrugerea acestora, ducand la moartea pacientului sau la sechele invalidante.

In zilele care urmeaza ruperea anevrismului, poate avea loc si o ingustare a arterelor din creier, numita „ vasospasm ” si care poate provoca complicatii similare. In plus, sacul de sange hemoragic poate bloca fluxul de lichid care scalda creierul si maduva spinarii („lichidul cefalorahidian”) si poate provoca suprapresiune in creier, numita hidrocefalie, care interfereaza cu oxigenarea acestuia.

Sechelele neurologice depind de zona creierului unde se afla anevrismul: zone care controleaza miscarea, auzul, vorbirea, vederea etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here