Alimente toxice pentru pasari

0
131
alimente toxice

Alimentatia corecta este esentiala pentru sanatatea pasarilor, insa ingrijitorii trebuie sa stie ca exista si alimente de evitat, care pot fi toxice pentru pasari. Iata cateva exemple de alimente toxice pentru pasari:

Ciocolata

Ciocolata este bine cunoscuta ca fiind toxica pentru caini si pisici din cauza unei substante numite teobromina. Este un alcaloid responsabil pentru tulburarile digestive, cardiace si nervoase. Ciocolata este la fel de toxica pentru pasari.

Cartof crud

Cartoful crud nu este recomandat pasarilor: contine si un alcaloid toxic, solanina, care este responsabila in special de tulburarile digestive.

Usturoi, ceapa, salota

Aceste legume nu trebuie administrate pasarilor, nici crude sau fierte, din cauza compusilor de sulf pe care ii contin si care au o actiune toxica asupra globulelor rosii.

Samburi si seminte de mere si pere

Spre deosebire de multe alte seminte, semintele de mere si pere sunt toxice pentru pasari, deoarece contin cianura care poate fi fatala pentru pasari. Miezul contine, de asemenea, cianura in migdalele gasite in interiorul miezurilor pe care pasarile le pot sparge cu usurinta cu ciocurile lor.

Miere

Mierea este contraindicata la pasari, deoarece poate contine spori ai bacteriei Clostridium botulinum responsabili de botulism. De asemenea, din acest motiv, mierea este contraindicata copiilor cu varsta sub un an, deoarece nu sunt capabili sa distruga acesti spori.

Alte alimente nu sunt recomandate: vinete crude, ciuperci crude, arahide, avocado, fructul pasiunii, rubarba etc. Deoarece fructele citrice si rosiile crude sunt foarte acide, nu sunt recomandate, deoarece acestea pot fi responsabile de gastrita.

Carnea si pestele, produsele lactate, prajiturile, zaharurile etc., de asemenea, nu sunt recomandate: nu fac parte din dieta de baza a pasarilor si pot fi responsabile de tulburari (in special diaree).

Desigur, alcoolul si tutunul sunt puternic contraindicate. Pasarile sunt sensibile la caile respiratorii, este foarte important sa se asigure calitatea aerului inconjurator si sa se evite fumatul in casa daca exista pasari.

Painea tare si gratarele trebuie administrate in cantitati mici si cu frecventa scazuta, ca o delicatese, pentru a multumi si rasfata pasarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here