Astazi, inca sunt parinti care-si bat copiii sau folosesc alte pedepse fizice pentru a-i disciplina. Atentie, trebuie sa se cunoasca posibilele efecte psihologice negative pe care acestea le pot provoca.
Educatia pe care un copil sau adolescent o primeste de la parinti sau tutori poate determina comportamentul acestuia in viitor. Trebuie avut in vedere faptul ca, educatia nu necesita intotdeauna pedepse severe – mai ales cand cel mic poate fi ranit.
Pedeapsa corporala este folosita la nivel mondial ca parte a educatiei copiilor. Exista, de asemenea, pedepse psihologice, care provoaca pagube – ce nu sunt usor de observat la inceput.
Parintii care tind sa faca rau copiilor, fizic si psihologic, cred ca ajuta la corectarea unui comportament necorespunzator fara sa-si dea seama ca de fapt fac contrariul. Deoarece copilul pedepsit risca cu atat mai mult sa devina agresiv si violent, ceea ce va avea repercusiuni negative in viitor.
Pedepsele si efectele lor psihologice
Pedepsele au efecte care pot avea repercusiuni negative in viata copilului. De exemplu, pot provoca depresie, comportament agresiv, violenta etc. Sunt din pacate cazuri de pedepse corporale care pot duce la maltratare. Acestea afecteaza copilul si ii insufla un comportament violent.
Printre efectele care reprezinta probleme reale cauzate de pedeapsa sunt urmatoarele:
- pedepsele nu reglementeaza comportamentul incorect, ci il sterg doar temporar;
- ele vin in detrimentul legaturii emotionale care exista intre copil si parintii sai. In general, copilul se indeparteaza emotional de tatal care il pedepseste.
- ele provoaca un comportament agresiv si complica o serie intreaga de alte emotii.
- nu promoveaza dezvoltarea personalitatii copilului si nici dezvoltarea lui emotionala.
Asadar, pedeapsa corporala – usoara sau severa, face mai dificila dezvoltarea unei personalitati si creeaza un efect spiral – copilul devine si mai rebel si mai neincrezator fata de parinti.
Uneori, parintii isi pedepsesc copiii doar pentru a-si alina propriul stres. Pedeapsa poate duce la sentimente de vinovatie la copil sau la parinte. Aceasta vinovatie se va transforma apoi in resentimente si furie.