File de somon cu sos de portocale

Somonul este benefic pentru sanatate datorita faptului ca el contine cantitati ridicate de vitamine, acizi grasi, minerale, dar si Omega 3. De exemplu, o singura portie de 100 de grame de somon contine 155 de calorii, 21,6 grame de proteine si doar 6,9 grame de grasime.

0
80
somon cu sos

Somonul este benefic pentru sanatate datorita faptului ca el contine cantitati ridicate de vitamine, acizi grasi, minerale, dar si Omega 3. De exemplu, o singura portie de 100 de grame de somon contine 155 de calorii, 21,6 grame de proteine si doar 6,9 grame de grasime. Pregatirea fileului de somn cu sos de portocale este foarte simpla si este accesibila pentru oricine are probleme cu colesterolul.

Ingrediente necesare pentru 2 portii de file de somon

  • 2 fileuri de somon, care cantaresc impreuna aproximativ 150-180 de grame;

  • 3 portocale mari;

  • 40-50 de grame de zahar (brun);

  • lingura de ulei de masline;

  • un cub mic de unt;

  • zeama de la o lamaie;

  • lingura de amidon de porumb;

  • sare si piper (dupa gust).

Mod de preparare

Somonul trebuie spalat foarte bine, iar apoi curatat de solzi. Cand este gata, pestele trebuie uns cu putin ulei si cu putina sare de mare, iar apoi gatit la abur. De exemplu, intr-o tava rotunda de prajituri se pune apa, iar peste aceasta se pune un gratar metalic pe care se aseaza pestele cu grija. Somonul trebuie lasat la cuptor circa 25 de minute, la temperatura maxima. Intre timp se pregateste sosul de portocale.

Portocalele trebuie curatate foarte bine de coaja, iar pielita se indeparteaza cu grija, intrucat este amara, iar sosul trebuie sa fie dulce. Pentru obtinerea unui suc fin se poate folosi blenderul. Mai apoi, portocalele trebuie puse la fiert intr-un ibric mic, impreuna cu zaharul si se amesteca in permanenta. Spuma care se formeaza deasupra sucului trebuie indepartata cu o lingura. In portocale trebuie adaugata si o lingura de amidon de porumb, pana cand se obtine un sos gros, usor inchegat. Bine de retinut este faptul ca se poate folosi doar o jumatate de lingurita de amidon, in cazul in care sucul de portocale este deja gros. La final se adauga cubuletul de unt, pentru ca sosul sa fie cat mai fin si mai cremos si se amesteca pana cand se topeste.

Somonul trebuie servit atunci cand este cald. Pentru un plus de savoare, pe deasupra se poate adauga si zeama de lamaie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here