Cum se manifesta conjunctivita si cum se poate trata

Conjunctivita este o afectiune des intalnita, atat la copii, cat si la adulti, din sfera oftalmologiei, o afectiune care presupune inflamarea conjunctivei ochilor ca urmare a patrunderii unei bacterii, a unui virus sau a unei ciuperci.

0
1822
tratament conjunctivita

Conjunctivita este o afectiune des intalnita, atat la copii, cat si la adulti, din sfera oftalmologiei, o afectiune care presupune inflamarea conjunctivei ochilor ca urmare a patrunderii unei bacterii, a unui virus sau a unei ciuperci. Totodata, se pot produce conjunctivite alergice, din cauza iritarii ochilor cu praf, polen sau unele substante chimice. Conjunctivita nu este o afectiune care sa puna in pericol viata, insa este foarte deranjanta si contagioasa.

Simptomele conjunctivitei

Conjunctivita este o afectiune care se manifesta destul de „violent”, astfel incat nu poate fi trecuta cu vederea. Principalele simptome ale conjunctivitei includ usturimea ochilor, arsura in zona ochilor, fotofobie, inflamarea si inrosirea pleoapelor, lipirea pleoapelor si secretie purulenta in zona acestora.

Primele indicatii medicale de care pacientul trebuie sa tina cont este sa isi curete ochiul bolnav cu o compresa si cu ser fiziologic, sa dizolve o lingurita de sare intr-un pahar de apa fiarta daca nu au ser fiziologic la indemana, sa inmoaie o bucata de vata si sa tamponeze ochiul din exterior spre interior.

Un consult medical este obligatoriu inca de la primele simptome ale aparitiei conjunctivitei. Medicul va prescrie pacientului o alifie oftalmica sau picaturi pentru infectia bacteriana, fungica sau virala, care trateaza rapid conjunctivita. Daca nu este tratata, conjunctivita poate sa se intinda pe cateva saptamani.

Cauzele aparitiei conjunctivitei

Cauzele conjunctivitei sunt diverse. De cele mai multe ori, in cazul infectiei microbiene, cauzele pot fi expunerea la microbi in piscine, atingerea ochilor cu mainile murdare, patrunderea in ochi a apei contaminate din lac sau din bazine de inot. Se impune alegerea corecta a locurilor de agrement acvatic. In cazul conjunctivitei aparute la nou-nascuti, aceasta are ca principala cauza o infectie genitala a mamei, care se transmite la copil in timpul nasterii naturale.

Indiferent de cauza sau de modul de manifestare al conjunctivitei, se impune consult medical de specialitate pentru depistarea agentului microbian cauzator. Antibiograma si analiza secretiei oculare sunt necesare pentru stabilirea unui tratament cu efecte clare. Ceaiul de musetel, laptele de mama sau instilari in ochi cu leacuri babesti nu sunt indicate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here