Ce trebuie sa stie oamenii despre leucemie?

Leucemia acuta se dezvolta rapid si se agraveaza la fel de repede, dar leucemia cronica se inrautateste in timp.

0
662
cancer al sangelui

Leucemia este un cancer al sangelui sau al maduvei osoase. Ea se poate dezvolta din cauza unei probleme, in ceea ce priveste producerea celulelor sanguine. De obicei afecteaza leucocitele sau globulele albe. Leucemia este cel mai probabil sa afecteze oamenii cu varsta de peste 55 de ani dar este si cel mai frecvent cancer la cei cu varsta sub 15 ani. Leucemia acuta se dezvolta rapid si se agraveaza la fel de repede, dar leucemia cronica se inrautateste in timp. Exista mai multe tipuri diferite de leucemie, iar cel mai bun curs de tratament si sansa de supravietuire a unei persoane depinde de ce tip are.

Leucemia se dezvolta atunci cand ADN-ul celulelor sanguine, in principal celule albe, sufera anumite transformari. Acest lucru face ca celulele sanguine sa creasca si sa se imparta incontrolabil. Celulele sanguine sanatoase mor si celulele noi le inlocuiesc. Ele se dezvolta in maduva osoasa. Pe masura ce aceasta produce mai multe celule canceroase, ele incep sa supraaglomereze sangele, impiedicand cresterea si functionarea normala a globulelor albe sanatoase. In cele din urma, celulele canceroase depasesc celulele sanatoase din sange.

Exista o serie de factori de risc pentru leucemie. Persoanele care au primit tratament chimioterapic pentru un cancer anterior au sanse mai mari de a dezvolta leucemie mai tarziu in viata. Expunerea la benzen, spre exemplu, este un alt factor. Acesta este un solvent pe care producatorii il folosesc in unele substante chimice de curatare si coloranti pentru par. Unele afectiuni genetice sunt si ele adevarati factori de risc. Copiii cu sindrom Down au o a treia copie a cromozomului 21. Acest lucru creste riscul lor de leucemie mieloida acuta sau limfocitara acuta pana la 2-3%. O alta afectiune genetica este sindromul Li-Fraumeni. Aceasta provoaca o modificare a genei TP53. Anumite afectiuni imune mostenite cresc riscul atat de infectii severe, cat si de leucemie. Acestea includ: ataxie-telangiectazie, Sindromul Bloom, Sindromul Schwachman-Diamond si Sindromul Wiskott-Aldrich. Multi factori de risc au nevoie de studii suplimentare pentru a confirma legatura lor cu leucemia.

Principalele categorii de leucemie

Acuta, cronica, limfocitara si mielogena. Optiunile de tratament vor depinde de tipul de leucemie pe care il are o persoana, de varsta si starea generala de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here